Àunia d’Ivan Vera – L’anhel de llibertat d’una noia ibèrica
El jove autor banyolí Ivan Vera ens presenta la que és la seva primera novel·la, Àunia, la història d’una noia ibèrica de la tribu dels indigets que amb només tretze anys ja és una experta arquera i ha de prendre una dura decisió: marxar i rebel·lar-se contra el seu destí o casar-se i quedar-se a prop de la família al poble on ha viscut sempre.
La novel·la juvenil, ambientada a les comarques gironines de Pla de l’Estany i l’Empordà recrea la vida del poble ibèric en un moment crucial de la història, narrant el viatge iniciàtic de l’Àunia durant uns anys en què conviuen ibers, romans i grecs. En el seu viatge, la jove protagonista coneixerà la traïció, l’amistat, la solidaritat, l’amor o l’odi i es veurà immersa en lluites, sempre pensant en defensar els seus ideals, la seva llibertat i la del seu poble.
La ideació i el procés de creació de la novel·la de l’Ivan Vera és una d’aquelles històries boniques d’explicar: Vera va iniciar el projecte com a treball de recerca i, posteriorment, es va forjar amb el suport d’alguns professors de la Universitat de Girona.
Entre els aspectes més rellevants cal destacar el treball de documentació de l’autor i la voluntat d’apropar al lector a la vida d’aquella època convulsa de lluites entre ibers, grecs i romans, amb multitud de notes a peu de pàgina per complementar i enriquir la lectura.
Les referències històriques i la recreació dels paisatges, costums, aliances polítiques i situacions quotidianes permet a qui llegeix fer un viatge en el temps dos mil anys enrere.
Tot i que la novel·la es pugui utilitzar en l’àmbit acadèmic per treballar una època, l’enfrontament de diverses cultures o el rol de la dona dins la societat, per davant de tot és una bona història amb un personatge principal ben definit i treballat.
Vull destacar que és una obra creada des d’una perspectiva feminista i, on es veu que l’autor ha fet un treball de recerca per entendre la psicologia femenina. Crea una heroïna de guerra forta, valenta, independent, amb tots els ets i uts.
El debut literari d’Ivan Vera és també el debut de l’editorial AKIARA en el mercat de llibres juvenils, fins ara més orientada a llibres per infants ja fos narrativa, àlbum il·lustrat, no-ficció o poesia. Una editorial que val la pena seguir, ja que cuida en detall tot allò que publica i en oferir propostes inspiradores i de qualitat, fugint de modes i tendències.
No puc tancar aquesta ressenya sense mencionar les il·lustracions i cartografies. Si una novel·la entra per la coberta, la il·lustració de Sonia Pulido transmet tota la força, valentia i personalitat de l’Àunia: un retrat lluminós frontal, amb el cabell pèl-roig al vent, les cames semiobertes i una fletxa preparada a l’arc. Les cartografies dissenyades per Inês Castel-Branco les trobem a les guardes, un espai poc utilitzat en les novel·les i que aprofita de forma molt encertada amb un mapa de la zona i de la batalla final.
Àunia és un relat àgil per a joves i no tan joves que els agradin les aventures històriques, les novel·les amb protagonistes potents o ambdues.
L’obra està nominada al Premi Llibreter 2021 en la categoria de Literatura Infantil i Juvenil en català.
Àunia: l’anhel de llibertat d’una noia ibèrica
Autor: Ivan Vera, 2021
Il·lustració coberta: Sonia Pulido
Il·lustracions guardes:
AKIARA Books
Pàgines: 364